news bg news bg
Блог компанії GeoGroup

Чек-лист надрокористувача: які дані необхідно надати до кінця року

Чек-лист надрокористувача: які дані необхідно надати до кінця року

Щоб не зупинили дію спецдозволу, надрокористувачі мають систематично оновлювати дані.

Часто буває так, що компанії-надрокористувачі не надають особливого значення документації. Натомість замало отримати одного разу дозвіл на користування надрами – деякі дані необхідно систематично оновлювати й звітувати перед держвідомствами. Чим загрожує протермінування?

Якщо надрокористувач невчасно подаватиме звіти й документи до профільних установ, йому без відома можуть зупинити дію спецдозволу на користування надрами. На відновлення доведеться витрачати місяці. У результаті компанія згає час, адже без спецдозволу не зможе продовжувати роботу. А недотримання деяких процедур взагалі загрожує кримінальною справою.

Наведений нижче перелік документів надрокористувачі мають актуалізувати вже найближчим часом.

Паспорти водозаборів. Копії паспортів водозаборів надрокористувачам необхідно подавати до Держгеонадр щороку. А відповідно до нової постанови Держгеонадр паспорти також необхідно зареєструвати в автоматизованій системі.

Крім того, у жовтні Держгеонадр розіслала наказ, у якому попередила надрокористувачів, що в разі ненадання інформації у визначений термін буде розглянуто питання щодо подальшої дії спеціальних дозволів на користування надрами.

Паспорт нафтових і газових свердловин. Держгеонадр здійснює актуалізацію даних фонду нафтових та газових свердловин, тому заповнити й подати паспорт свердловин у межах кожного спеціального дозволу потрібно вже до 1 грудня цього року. Облік ведеться в Реєстрі нафтових та газових свердловин, який адмініструє ДНВП «Геоінформ України».

Коректні координати кутових точок меж і водозаборів у спеціальному дозволі. На це варто звернути увагу всім надрокористувачам незалежно від виду корисних копалин і від того, видобувають вони нафту, чи газ, чи воду. Держгеонадр переходить на нову систему визначення координат, тому зараз точність цих координат може бути на дуже низькому рівні. Невідповідність їх реальним межам родовищ зможе зацікавити правоохоронців. Навіть 100 метрів різниці з межами, зазначеними у дозволі, — це вже кримінальна справа. Якщо координати не збігаються, потрібно звернутися до Держгеонадр із заявою щодо внесення змін до спецдозволу.

Щорічна звітність з обліку запасів кожного виду корисних копалин. Вона має бути виконана за формами 5 ГР, 6 ГР (їх слід надати до 5 лютого), а також 7 ГР (до 20 січня).

Для цього надрокористувачі можуть скористатися формою звітності обліку запасів корисних копалин та інструкцією, щоб заповнити форму правильно.

Крім наказу «Про надання спеціальних дозволів на користування надрами», звітування про виконання програми робіт передбачене також угодою про користування надрами.

Річний план. Необхідно пам’ятати про річний план видобутку та витрат підземних вод і річний план розвитку гірничих робіт на 2022 рік. Їх потрібно подати на погодження до Держпраці. З уже погодженим планом на рік можна продовжити користування надрами.

Повірка лічильника. Тим, хто займається видобутком води, необхідно контролювати повірку лічильників. Адже необлікований відбір кваліфікують як збитки державі.

Післяпроєктний моніторинг планової діяльності. Необхідно переглянути вимоги щодо екологічного стану у отриманому висновку ОВД (оцінка впливу на довкілля), адже такий моніторинг може бути як щоквартальним, так і щорічним. Провести такий моніторинг може організація, яка виконувала ОВД, чи інша компанія.

Отже, програма-мінімум для компаній-надрокористувачів — це пам’ятати про періодичний моніторинг отриманої дозвільної документації та актуалізувати дані, а в ідеалі — відстежувати зміни до законодавства й тенденції у сфері надрокористування, щоб швидко до них пристосуватися.

Олександр Гневуш – головний геолог Геологічної інвестиційної групи, для GMK.center

У Вас залишились питання?
question-img
Введіть у дану форму свої дані та запитайте у нас, що Вас цікавить.
Ми вам передзвонимо!

    Як почати співпрацю з нами

    Відвідайте головний офіс:

    місто Львів, вулиця Угорська, 14 (бізнес-центр «ДОМІНАНТ ПЛАЗА»)

    Напишіть або зателефонуйте:

    +38(063)310-46-74